Rango

"Heroes come in all different colors."
4d08010b5e73d621a30046b9

Έτος: 2011
Διάρκεια: 147 λεπτά
Βαθμολογία: 9 / 10
Χώρα: United States of America

Ένας κατοικίδιος μικροσκοπικός χαμαιλέοντας με τεράστια καρδιά και το… λαρύγγι του Τζόνι Ντεπ χάνεται από τους ιδιοκτήτες του και βρίσκει καταφύγιο σε μια πόλη της ερήμου, στη Σκόνη, με κάπως παλαβιάρηδες κατοίκους. Σε μια επικών διαστάσεων αναζήτηση ταυτότητας κάπου στην Άγρια Δύση του σήμερα, ο ήρωάς μας, που αρχικά το μόνο που θέλει είναι να αφομοιωθεί και για το λόγο αυτό προσποιείται πως είναι ένας ατρόμητος θρύλος, χρίζεται σερίφης της πόλης και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους ιδιόρρυθμους και αρχικά διόλου φιλικούς κατοίκους, αλλά και να λύσει το πρόβλημα του νερού της πόλης, καθώς, όπως φαίνεται πολύ σύντομα θα μείνει δίχως στάλα νερό. Στο πλευρό του, μια ελκυστική θηλυκή σαύρα, η μόνη του σύμμαχος εναντίον ενός φονικού κροταλία με ουρά-πολυβόλο που δε σταματά μπροστά σε τίποτα. Μια ταινία για μικρούς και μεγάλους γεμάτη αλήθειες, εκπλήξεις, χιούμορ, δράση και συγκίνηση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ

Studio Ηχογράφησης: POWER MUSIC PRODUCTIONS
Σκηνοθεσία / Προσαρμογή: ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ

 

RANGO                                 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ
BEANS / ΣΟΛΙΑ                    ΒΙΚΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ                          ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ
ΚΡΟΤΑΛΙΑΣ ΤΖΕΪΚ              ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ
ΣΚΟΤΩΣΤΡΑΣ                        ΛΟΥΚΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΒΡΑΧΟΜΑΤΗΣ                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΪΛΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΛΙΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ, ΦΩΤΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΓΚΟΣ, ΛΕΝΑ ΜΑΡΑΒΕΑ, ΤΑΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΡΤΙΛΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ, ΠΗΝΕΛΟΝΗ ΣΚΑΛΚΩΤΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ.                              .

Τραγουδούν οι: ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΓΚΟΣ.

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας Οι Πειρατές της Καραϊβικής, Γκορ Βερμπίνσκι, συναντιέται και πάλι με τον έναν και μοναδικό υποψήφιο για Όσκαρ Τζόνι Ντεπ, που στην παρθενική του μεταγλώττιση δίνει στο είδος του animation άλλες υποκριτικές διαστάσεις! Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, στην οποία τα εφέ αναλαμβάνει η φημισμένη ILM του Τζορτζ Λούκας είναι ένα γουέστερν με… ερπετά από το σεναριογράφο των ταινιών Sweeney Todd και The Aviator σε μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Χανς Ζίμερ.

ΙΝFO
 • Η ταινία Rango είναι το πρώτο animation που σκηνοθετεί ο Γκορ Βερμπίνσκι (ο οποίος συμμετέχει και στο σενάριο μαζί με τον Τζον Λόγκαν – Gladiator, The Last Samurai, The Aviator, Sweeney Todd – και τον Τζέιμς Γουόρντ Μπίρκιτ, αλλά και στην παραγωγή), ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της τριλογίας Οι Πειρατές της Καραϊβικής. Βασική του επιδίωξη και σε αυτήν την ταινία, την οποία αντιμετώπισε ακριβώς όπως αντιμετωπίζει και τις live – action ταινίες, ήταν να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των ηθοποιών. Τούτο καθίσταται εμφανές και από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η όλη μεταγλώττιση που έλαβε χώρα μέσα σε 24 μέρες: όλοι οι ηθοποιοί, -διαλεγμένοι ένας και ένας με πρώτο τον Τζόνι Ντεπ που δίνει άλλη μια συναρπαστική ερμηνεία- ταυτόχρονα, γυρνούσαν κανονικά τις σκηνές, πλήρως ενδεδυμένοι το ρόλο τους και μέσα στο ανάλογο περιβάλλον, ενίοτε και με τα κανονικά props. Με άλλα λόγια, οι ηθοποιοί έπαιζαν κανονικά τους ρόλους τους και την ίδια στιγμή που ηχογραφούσαν τη φωνή τους μαγνητοσκοπούσαν κανονικά και τις σκηνές κι έτσι, οι δημιουργοί του animation ενσωμάτωσαν πολλές δικές τους εκφράσεις και κινήσεις στους ήρωες, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού τους. Σχολιάζει ο Τζόνι Ντεπ: «Πρόκειται για κάτι μοναδικό. Οι ηθοποιοί χάρη στη σκηνοθεσία του Γκορ σωματοποιούν με τρόπο μοναδικό όλα τα συναισθήματα των ηρώων. Ο Γκορ έδωσε τη δυνατότητα σε όλους εμάς τους ενήλικες να συμπεριφερθούμε τελείως χαζά και ανώριμα και το κατευχαριστηθήκαμε».
 • Η επιλογή του Τζόνι Ντεπ για να δώσει ζωή στον ιδιόρρυθμο Ράνγκο, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Βερμπίνσκι, χρόνια συνεργάτης και πλέον και καλός φίλος του Τζόνι Ντεπ, ήταν πεπεισμένος πως ο Ντεπ ήταν ο μόνος ηθοποιός που έχει ανάλογες χαμαιλεοντικές ικανότητες την ίδια στιγμή που μπορεί να εκφράσει μοναδικά και μονάχα με τη φωνή του το παράξενο μείγμα παραδοξότητας, συγκίνησης και κωμωδίας, έχοντας τα κατάλληλα αντανακλαστικά. Μάλιστα, ο ίδιος ο ηθοποιός παραδέχεται πως ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στα ερπετά οπότε και λάτρεψε το χαμαιλέοντα ήρωα που το μόνο που ήθελε είναι να βρει κάποιο κοινό προκειμένου να μπορέσει να πραγματωθεί και να γίνει αυτό το οποίο πίστευε πως είναι: ήρωας. Ταυτόχρονα ο ηθοποιός τονίζει πως θεωρεί το θέμα της ταινίας τόσο επίκαιρο και διαχρονικό δεδομένου πως, παρά τα τεράστια άλματα της τεχνολογίας, το νερό είναι ακόμα το πλέον πολύτιμο αγαθό ζωής.
 • Η ιδέα για αυτό το animation γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι του σκηνοθέτη με τους Πειρατές, σε μια συνάντηση του Βερμπίνσκι με τον παραγωγό Τζον Μπ. Καρλς και το συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ντέιβιντ Σάνον. Στη συνάντηση αυτή έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να γυριστεί ένα animation με φόντο την Άγρια Δύση, η οποία και θα προσεγγιζόταν με τελείως ανορθόδοξο τρόπο, έχοντας ως υπόδειγμα τους Τζον Φορντ, Σαμ Πεκίνπα και Κλιντ Ίστγουντ. Όπερ και εγένετο!
 • Και γιατί ο ήρωας να είναι ένας χαμαιλέοντας; Γιατί πρόκειται για έναν πολύ διασκεδαστικό και χαριτωμένο συνάμα ήρωα, ο οποίος, λόγω είδους, μπορεί να μιμηθεί σχεδόν κάθε ζώο και να αφομοιώνεται με κάθε περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή, ο συγκεκριμένος το μόνο που θέλει είναι να βρει ποιος είναι εκείνος κατά βάθος. Αναζητώντας πάντοτε την περιπέτεια, ο Ράνγκο έχει μάθει να παίζει πολλούς ρόλους, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να βρει τη δική του ταυτότητα. Θέλει να γίνει κάποιος και όταν φτάνει στην πόλη της Σκόνης ξεκινά ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης και αυτοπραγμάτωσης, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες των κατοίκων της πόλης που στο πρόσωπό του νιώθουν πως έχουν βρει το σωτήρα τους. Όπως αποδεικνύεται, όταν εμφανίζεται πρόβλημα, αυτή η σαύρα έχει τον τρόπο να εκπλήσσει τους πάντες με την αποτελεσματικότητά της. Ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό. Στον αντίποδα του Ράνγκο βρίσκουμε τη σκληρή, έξυπνη και πολύ ανεξάρτητη –με μόνο μειονέκτημά της το ξαφνικό πάγωμά της σε άκαιρες στιγμές-, Beans (ή Σόλια στα ελληνικά) που έχει αναλάβει να ανακαλύψει πού εξαφανίζεται όλο το νερό της πόλης της Σκόνης. Έχει ακόμα στην ιδιοκτησία της το ράντσο του πατέρα της, μολονότι οι πιθανότητες διατήρησής του ολοένα και μειώνονται.
 • Την οπτικοποίηση των χαρακτήρων και τα ειδικά εφέ ο Γκορ Βερμπίνσκι εμπιστεύτηκε την ILM (Star War series, Terminator, Jurassic Park, The Mask, Iron Man, Transformers, Avatar, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, AT World’s End), η οποία, όπως και εκείνος, ήταν η πρώτη φορά που ασχολείτο με το είδος του animation. Κατά το σκηνοθέτη, το στούντιο αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να οπτικοποιήσει το γεγονός πως ο Τζονι Ντεπ δε δίνει απλά τη φωνή του στον Ράνγκο αλλά είναι ο Ράνγκο.
 • Το σκηνικό όπου όλα λαμβάνουν χώρα είναι η έρημος που συνδυάζει τον κίνδυνο με τη συναρπαστική περιπέτεια και το παράδοξα μυστηριακό. Την ίδια στιγμή επιτρέπει τις εσωτερικές αναζητήσεις καθώς πρόκειται για ένα μελαγχολικό τοπίο που δημιουργεί το ιδανικό κλίμα για διαλογισμό και συλλογισμό. Στο άπειρο αυτό, σκονισμένο περιβάλλον λοιπόν, ένας χαμαιλέοντας δε θέλει πλέον να αφομοιώνεται, αλλά να κάνει τη διαφορά και ας μην έχει τις προδιαγραφές.
 • Τη μουσική αυτού του animation υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Χανς Ζίμερ, ο οποίος και ανέλαβε το δύσκολο και κάπως σουρεαλιστικό εγχείρημα να αποδώσει μουσικά όλη την αίσθηση του γουέστερν με την προσθήκη των ήχων της ίδιας της ερήμου αλλά και παραδοσιακών ήχων.
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤHΣ ΓΚΟΡ ΒΕΡΜΠΙΣΝΚΙ
 • Γεννήθηκε το 1964 στο Τενεσί των ΗΠΑ.
 • Σπούδασε στο UCLA Film Studio.
 • Ξεκίνησε σκηνοθετώντας video clips και διαφημιστικά σποτ.
 • Έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο το με την ταινία Mousehunt και ακολούθησε η ταινία The Mexican.
 • Καθιερώθηκε στο Χόλιγουντ με την επιτυχία των Πειρατών της Καραϊβικής.

Παλαιότερες ταινίες (σκηνοθεσία): The Ritual, Mousehunt, The Mexican, The Ring, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, The Weather Man, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Pirates of the Caribbean: At World’s End.

ΤΖΟΝΙ ΝΤΕΠ
 • Γεννήθηκε το 1963 στο Κεντάκι των ΗΠΑ.
 • Έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία A Nightmare on Elm Street.
 • Έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά 21 Jump Street.
 • Το 1990 συναντήθηκε με τον Τιμ Μπάρτον στην ταινία Edward Scissorhands και από τότε οι δύο τους έχουν συνεργαστεί σε πολλές ταινίες.
 • Έχει προταθεί 3 φορές για Όσκαρ (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Finding Neverland, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street.) και 10 φορές για Χρυσή Σφαίρα (Edward Scissorhands, Benny & Joon, Ed Wood, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Swan, Finding Neverland, Charlie and the Chocolate Factory, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Alice in Wonderland, The Tourist) κερδίζοντάς την για την ερμηνεία του στην ταινία Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Παλαιότερες ταινίες: A Nightmare on Elm Street, Private Resort, Platoon, Cry-Baby, Edward Scissorhands, Arizona Dream, Benny & Joon, Ed Wood, Dead Man, Nick of Time, Donnie Brasco, The Brave, Fear and Loathing in Las Vegas, The Ninth Gate, The Astronaut’s Wife, Sleepy Hollow, The Man Who Cried, Before Night Falls, Chocolat, Blow, From Hell, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Once Upon A Time in Mexico, Secret Window, Finding Neverland, The Libertine, Charlie and the Chocolate Factory, Corpse Bride, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Pirates of the Caribbean: At World’s End, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, The Imaginarium of Doctor Parnassus, Public Enemies, Alice in Wonderland, The Tourist.