Γνωρίστε τους Ρόμπινσον

"Think your family's weird?"Πρωτότυπος τίτλος: Meet the Robinsons

4cba5c805e73d677850007b5

Έτος: 2007
Διάρκεια: 95 λεπτά
Βαθμολογία: 7.8 / 10
Χώρα: United States of America

Ιδιοφυία, παιδί-θαύμα, διάνοια… είναι κάποιες μόνο από τις λέξεις που περιγράφουν τον 12χρονο Λούις, που έχει την πατέντα στην τσέπη του. Πρόσφατα, επινόησε τον Σαρωτή Μνήμης, μία συσκευή που θα τον βοηθήσει να βρει τη μητέρα του… Όμως, πριν προλάβει να τη χρησιμοποιήσει, η συσκευή κάνει φτερά… Πίσω από την κλοπή, βρίσκεται ο ποταπός Άντρας με το Καπέλο! Ο Λούις έχει απελπιστεί, όταν ένα αγόρι-μυστήριο, ο Γουίλμπουρ Ρόμπινσον, τον οδηγεί στη μηχανή του χρόνου και μαζί ταξιδεύουν στο μέλλον για να περάσουν μια μέρα με την εκκεντρική οικογένειά του: τον παππού-δάσκαλο σε μία χορευτική μπάντα… βατράχων, τον ξάδελφο που έχει ανακαλύψει την ‘αντιβαρύτητα’, τη θεία με το τρένο στο μέγεθος της… ζωής, τον θείο με τις αμπελοφιλοσοφίες. Σε έναν κόσμο με αυτοκίνητα που πετούν και πόλεις που επιπλέουν, θα κυνηγήσουν τον Άντρα με το Καπέλο, θα σώσουν το μέλλον και θα αποκαλύψουν το τρομερό μυστικό της οικογένειας Ρόμπινσον.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Παιχνίδια της μνήμης, ταξίδια στον χρόνο, αλλοπρόσαλλοι συγγενείς και διπλώματα ευρεσιτεχνίας για γέλια και για κλάματα!
«Το θέμα της ταινίας μας μπορεί να συνοψιστεί με μία φράση: ‘πάμε μπροστά!’», επισημαίνει ο σκηνοθέτης της ταινίας Στιβ Άντερσον που έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια χτίζοντας αυτόν τον θεαματικό κόσμο μέσα στον οποίο η οικογένεια Ρόμπινσον πραγματοποιεί τα πιο τρελά, τα πιο παράξενα τα πιο σκανδαλώδη όνειρα! «Μέσα από τη γνωριμία του με την οικογένεια Ρόμπινσον, ο ορφανός Λούις μαθαίνει να ζει για το μέλλον, να ζει για αυτό που θα έρθει και για εκείνο για το οποίο μπορεί να προσπαθήσει και όχι για όλα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και δεν μπορούν να αλλάξουν», καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Το 2005, η Walt Disney Feature Animation προσέθεσε την πρώτη ολοκληρωτικά computer-animated ταινία -‘Chicken Little’- στη μεγάλη λίστα με τα τεχνολογικά της επιτεύγματα. Για πρώτη φορά, η ταινία έθεσε τους υπολογιστές στην υπηρεσία των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της βιομηχανίας. Αυτοί με της σειρά τους, προσάρμοσαν τις κλασικές ντισνεϊκές αρχές animation όπως τη τεχνική ‘squash and stretch’ – μία τεχνική που δίνει στρογγυλεμένη ποιότητα και ρευστότητα κίνησης στους χαρακτήρες – στον κόσμο των γραφικών των υπολογιστών, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Αλλά οι χαρακτήρες αυτής της ταινίας πήγαν τους animators της Disney ακόμα πιο μπροστά, σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις, αφού τους έδωσαν τη δυνατότητα να ζωντανέψουν στη μεγάλη οθόνη ένα ολοκαίνουριο για αυτούς είδος: τον άνθρωπο! Οι δημιουργοί ήξεραν ότι δεν επρόκειτο για μία απλή μετάβαση. Εξάλλου, πάντοτε η προσπάθεια ψηφιακής απεικόνισης ανθρώπων που να μοιάζουν με αληθινούς παρουσιάζει πολλές επιπλοκές, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του animation. Γιατί, παρ’ όλη την εκπληκτική πρόοδο που έχουν κάνει οι υπολογιστές τα τελευταία χρόνια ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν το σύνθετο και πολυποίκιλο των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν και κάποιοι συμβιβασμοί αλλά, για τον Στιβ Άντερσον το κλειδί ήταν να βεβαιωθεί ότι παρ’ όλες τις τεχνικές δυσκολίες οι Ρόμπινσον θα ‘έβγαιναν’ περισσότερο άνθρωποι παρά καρτούν.
Ο υπεύθυνος του animation Μάικλ Μπέλζερ αντιμετώπισε την ταινία σαν μία πρόκληση να συνδυάσει την κλασική μαεστρία της Disney με τις απίστευτες ψηφιακές δυνατότητες που μπορούν να ταξιδέψουν το animation σε απαγορευμένες άλλοτε περιοχές. Ο Μπέλζερ επέβλεπε μία ομάδα 66 animator για μία περίοδο που άγγιξε τα 3 χρόνια. Από την αρχή, ήταν ενήμερος για το σχεδόν απίθανο του εγχειρήματος. Όπως εξομολογείται: «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν φυσικά ότι είχαμε να κάνουμε animation σε ανθρώπους. Επειδή ήδη ζούμε σε έναν τρισδιάστατο κόσμο και το μυαλό μας έχει μεγάλη επίγνωση αυτού του γεγονότος, το κοινό προσέχει και την παραμικρή αστοχία στους χαρακτήρες όταν κάνει τη σύγκριση, είτε πρόκειται για την άρθρωσή τους, για τον τρόπο που κινούνται τα μαλλιά τους, ή τον τρόπο που ζαρώνουν τα ρούχα τους. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια τεχνολογία με εκείνη της ταινίας ‘Chicken Little’, αλλά για δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τύπο κινουμένων σχεδίων. Και βέβαια, κάθε καινούρια ταινία animation, βελτιώνει τις τεχνικές των προηγούμενων.»
Για τον Μπέλζερ όλα αυτά σήμαιναν επιμονή στην παραμικρή λεπτομέρεια: «Για παράδειγμα, αφιερώσαμε πολύ χρόνο προσθέτοντας ρυτίδες και ένα πιο ‘χειροπιαστό’ ύφος σε όλα τα ρούχα της ταινίας, πράγμα που κάνει όλον τον κόσμο της να δείχνει ουσιαστικά αληθινός…»
Η ταινία και ο απίστευτα εκκεντρικός κόσμος της θα ζωντανέψει σε έναν άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό κινηματογράφων -περισσότερων από 600 σε εθνικό επίπεδο- σηματοδοτώντας το πιο δημιουργικό και φιλόδοξο εγχείρημα της Disney Digital 3D ως τώρα.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Senior Vice President της Disney Special Events, Lylle Breier: « Η ταινία ‘Γνωρίστε τους Ρόμπινσον’ αφορά το μέλλον, είναι λοιπόν πολύ φυσικό που χρησιμοποιήσαμε αυτόν τον τελείως καινούριο τρόπο εμπειρίας μιας ταινίας, που σε παίρνει μέσα στον animated κόσμο της και δεν σ’ αφήνει να βγεις. Αυτό είναι το μέλλον έτσι όπως μόνο η Disney θα μπορούσε να φανταστεί- και το σημερινό εκλεπτυσμένο κοινό θέλει να αισθανθεί αυτό το μέλλον με τεχνολογία αιχμής, τέτοια που να το καθιστά ολοκληρωτικά μεθυστικό…»
Τη συμφωνική μουσική της ταινίας υπογράφει ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης Ντάνι Έλφμαν.

ΕΧΤΡΑ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Λούις: ένα ορφανό – ιδιοφυία, με πάθος για εφευρέσεις! Η εκκεντρική του φύση και οι –άθελά του- καταστροφικές του επινοήσεις συχνά τον απομακρύνουν από το να αποκτήσει αυτό που πάντα ονειρευόταν: μια δική του οικογένεια. Νομίζει ότι η μοναδική του ευκαιρία είναι να βρει την πραγματική του μητέρα –έτσι επινοεί τον Σαρωτή Μνήμης, μία μηχανή που θα του αποσπάσει τη ανάμνηση που έχει για εκείνη.

Γουίλμπουρ Ρόμπινσον: ένας μυστηριώδης ξένος από το μέλλον που τα μεγαλύτερα ελαττώματά του –αυτοπεποίθηση, αλαζονική στάση και φλυαρία- είναι και τα μεγαλύτερά του προσόντα καθώς του δίνουν τη δυνατότητα να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους του. Γνωρίζοντας ότι ο Λούις κρατά το κλειδί για το μέλλον, ο Γουίλμπουρ τον παρασέρνει με την μηχανή του χρόνου για να βρεθούν μαζί, να πολεμήσουν έναν άγριο δεινόσαυρο, βατράχους που μιλάνε και σατανικούς εχθρούς μπας και καταφέρουν να σώσουν τον κόσμο!

Κορνήλιος Ρόμπινσον: ο πατέρας του Γουίλμπουρ, γνωστός και ως ‘ιδρυτής του μέλλοντος’. Πρόκειται για έναν θαυμάσιο εφευρέτη και για τον αγαπημένο ιδιοκτήτη της Βιομηχανίας Ρόμπινσον.

Φράνι Ρόμπινσον: η μητέρα του Γουίλμπουρ, που έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να διδάσκει στους βάτραχους πώς να τραγουδάνε και να παίζουν μουσική ορχήστρας.

Καρλ: το ευγενικό ρομπότ της οικογένειας Ρόμπινσον που εξυπηρετεί κάθε ανάγκη τους με πνεύμα και γοητεία. Έχει επιφορτιστεί και με το δύσκολο καθήκον να σώζει τον Γουίλμπουρ κάθε φορά που μπλέκει σε προβλήματα. Ο Καρλ επίσης έχει έναν πολύ ωραίο τρόπο με τις Κυρίες- κι όταν λέμε Κυρίες εννοούμε το Πλυντήριο Πιάτων, την Καφετιέρα, και την Τσαγιέρα.

Παππούς Μπαντ: μπορεί να φαίνεται παράξενος για τον έξω κόσμο αλλά για τους Ρόμπινσον απλώς βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι… και του αρέσει να φορά τα ρούχα του από την ανάποδη ενώ συνεχώς ψάχνει για τα … δόντια του!

Γιαγιά Λουσίλ: μπορεί να ‘ψήνει τα καλύτερα μπισκότα’ σύμφωνα με τον παππού Μπαντ αλλά αυτό σημαίνει ότι χορεύει πολύ ωραία! Πράγματι, η γιαγιά Λουσίλ είναι το αντίθετο από αυτό που θεωρούμε τυπική γιαγιά…

Θείος Αρτ: ηρωικός, διαγαλαξιακός ‘ντελιβεράς’ πίτσας που παίρνει τον κόσμο πολύ σοβαρά. Η αποστολή του στη ζωή, καθώς πιλοτάρει το διαστημόπλοιό του στο ηλιακό σύστημα, είναι να παραδώσει την καλύτερη πίτσα στον καλύτερο δυνατό χρόνο οπουδήποτε του ζητηθεί στον γαλαξία.

Θεία Μπίλι: έχει εμμονή με τα τρενάκια από μικρό παιδί. Τώρα που έχει μεγαλώσει, ακόμα παίζει μ’ αυτά. Μόνο που τώρα έχουν το μέγεθος των αληθινών και ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σπίτι των Ρόμπινσον!

Θείος Γκαστόν: του αρέσει να γίνεται το βλήμα σε κανονιοβολισμούς και να είναι ο οδηγός των τρένων της θείας Μπίλι!

Ξαδέρφη Ταλούλα: ‘φασιονίστα’ που φορά ένα καπέλο-ουρανοξύστη.

Θείος Φριτζ και Θεία Πετούνια: έχουν έναν περίεργο γάμο. Αυτή είναι πολύ ιδιότροπη και μονίμως γκρινιάζει στον θείο Φριτζ. Είναι επίσης μία μαριονέτα.

Λέφτι: μονόφθαλμο, μοβ χταπόδι που ασκεί καθήκοντα μπάτλερ της οικογένειας.

Θείος Σπάικ και Θείος Ντιμίτρι: ζουν σε κεραμικά δοχεία στη μπροστινή βεράντα. Αποτελούν κατά μία έννοια τον ανθρώπινο συναγερμό των Ρόμπινσον. Αν πατήσεις τα δοχεία τους, απλώς ουρλιάζουν!

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ FUN FACTS

Το κατάστημα ηλεκτρονικών όπου ο Λούις αγοράζει τα υλικά για τον Σαρωτή Μνήμης του, έχει πάρει το όνομα του γιου του σκηνοθέτη, Τζέικ.

Ο Σαρωτής Μνήμης αποτελείται από αναγνωρίσιμα μέρη που έχουν αποσπαστεί από μία ηλεκτρική σκούπα, ένα στεφάνι μπάσκετ, ένα τρυπάνι, ένα σουρωτήρι, ένα φορητό Cd player και ένα κουτί αναψυκτικού.

Μία από τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις του Λούις είναι ο Παρασκευαστής Φυστικοβούτυρου και ο Παρασκευαστής Σάντουιτς με Μαρμελάδα. Ξέρατε ότι ένα μέσο παιδί θα φάει 1500 σάντουιτς από φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα μέχρι τη στιγμή της αποφοίτησής του από το σχολείο;

Αν προσπαθούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν μόνο υπολογιστή για να αποδώσετε την οικογένεια Ρόμπινσον στην ολότητά της, θα χρειαζόσασταν περισσότερες από 7.000.000 ώρες- δηλαδή, 800 χρόνια!

Αν θέλατε να αποθηκεύσετε όλα τα δεδομένα σε ένα συνηθισμένο 60gb IPod, θα χρειαζόσασταν γύρω στα 2.400 από αυτά.

Υπάρχουν μόνο έξι βασικά παιδιά –κομπάρσοι στην ταινία. Αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετικά ρούχα και χτενίσματα, αυτά τα 4 αγόρια και τα 2 κορίτσια δημιουργούν περισσότερους από 50 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων και δύο ομάδων μπάσκετ.

Η μπάντα βατράχων της Φράνι αποτελείται από 27 αμφίβια, ανάμεσα στα οποία: ο Φράνκι ο πιανίστας, ο ντράμερ, ο μπασίστας, 5 κλαρινετίστες, 4 τρομπετίστες, 4 τρομπονίστες, 6 σαξοφωνίστες και 4 τουμπίστες.

Υπάρχουν animators στην ταινία που έχουν δουλέψει για ταινίες τόσο παλιές όπως τις ‘Robin Hood’ (1973) και ‘The Rescuers’ (1977).

O Καρλ το ρομπότ έχει 613 ‘ελέγχους’ τους οποίους οι animators πρέπει να χειριστούν για να τον ‘ζωντανέψουν’.

 

Σκηνοθεσία: ΣΤΙΒ ΑΝΤΕΡΣΟΝ
Σενάριο: ΤΖΟΝ ΜΠΕΡΝΣΤΕΙΝ
Συγγραφέας βιβλίου : ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΤΖΟΪΣ
Παραγωγή : ΝΤΟΡΟΘΙ ΜΑΚΙΜ
Μόνο στα ελληνικά, με τις φωνές των : ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗ, ΕΛΕΝΗΣ ΡΑΝΤΟΥ, ΖΕΤΑΣ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ, ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ΕΦΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΤΑΣΟΥ ΚΩΣΤΗ
Μουσική : ΝΤΑΝΙ ΕΛΦΜΑΝ, ΡΟΜΠ ΤΟΜΑΣ
Χρονολογία παραγωγής: 2007
Είδος ταινίας: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 103΄Έγχρωμη
Διανομή: AUDIO VISUAL S.A.