Kung Fu Panda

"Prepare for awesomeness."
4bc926a5017a3c57fe00f927

Έτος: 2008
Διάρκεια: 95 λεπτά
Βαθμολογία: 9 / 10
Χώρα: United States of America

Κόστος: 130000000

Ο Πο είναι ένα φιλήσυχο, στρουμπουλό, γλυκό, λίγο αδέξιο και σίγουρα πολύ τεμπέλικο Πάντα που έχει μονάχα ένα όνειρο: να γίνει δεξιοτέχνης στο Κουνγκ Φου… Μετά από μια σειρά ξεκαρδιστικών συμπτώσεων, ο Πο βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και μυείται στον κόσμο του Κουνγκ Φου από τον γκουρού του είδους Σίφου στο πλευρό των Υπέροχων Πέντε.… Μάλιστα, ο Πο φαίνεται να είναι ο «Εκλεκτός», που θα πρέπει να αναμετρηθεί με το Απόλυτο Κακό, που δεν είναι άλλο από τη λευκή λεοπάρδαλη Τάι Λανγκ… Πλέον οι πολεμικές τέχνες αποκτούν άλλη διάσταση! Extra large!

Περισσότερα για την ταινία (Δελτίο Τύπου)

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ…ΜΟΝΙΟ!!!

Ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας; «Έσω εσύ ο ήρωάς σου». Με άλλα λόγια, μην αναζητάς την απάντηση πέραν του εαυτού σου. Μην περιμένεις από τον άλλο να κάνει το σωστό. Έχεις τη δύναμη να πετύχεις τα πάντα, αρκεί να το πάρεις απόφαση. Έσω όσο καλύτερος μπορείς! Άλλωστε, εξαρχής, το βασικό μέλημα των δημιουργών ήταν η ταινία να έχει ένα θετικό μήνυμα, να προτείνει μια υγιή στάση ζωής.

Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία (με πολλά κωμικά στοιχεία και έντονη δράση) που λαμβάνει χώρα στην Κίνα, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, καθώς αφορά στο «ταξίδι» ενός ήρωα. Επισημαίνει ο σκηνοθέτης Τζον Στίβενσον «Είμαστε όλοι μας γονείς. Θέλαμε να γυρίσουμε μια ταινία που να έχει κάτι να πει στα παιδιά: πως παρόλα τα εμπόδια που βρίσκει κανείς στο δρόμο του, πρέπει να συνεχίζει.»

Για το σκηνοθέτη Τζον Στίβενσον, η υπόθεση της ταινίας τον άγγιξε αμέσως, καθώς τον έκανε να ξανανιώσει ό,τι είχε νιώσει όταν εργαζόταν για μια νέα ταινία που ξεκινούσε την πορεία της πριν από μια δεκαετία… Ο τίτλος της τότε ταινίας ΣΡΕΚ! Για τον έτερο σκηνοθέτη Μαρκ Όσμπορν, του οποίου η animation ταινία του μικρού μήκους More είχε ήδη αποσπάσει υποψηφιότητα για Όσκαρ, η ταινία αυτή ήταν μια ευκαιρία να δουλέψει για πρώτη φορά με ένα πολυπληθές επιτελείο ηθοποιών και τεχνικών σε μια μεγάλου μήκους ταινία.

Η ψυχή του έργου είναι ο Τζακ Μπλακ, που έδωσε πνοή στον ήρωα. Άλλωστε ο Μπλακ έχει προϋπηρεσία στα animation, καθώς είχε δανείσει τη φωνή του και στην ταινία Shark Τale. Σημειώνει ο ηθοποιός «Μια μέρα, ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ ήρθε και μου είπε να κάνουμε άλλη μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Και μάλιστα αυτή τη φορά ήθελαν εμένα και όχι ένα χαρακτήρα. Οπότε, υπέθεσα πως μπορούσα να υποδυθώ τον εαυτό μου και έτσι ξεκίνησαν όλα…Όταν ήμουν παιδί μάλιστα, είχα κάνει μαθήματα καράτε και τζούντο. Είχε πλάκα και μου έκανε και καλό. Και μολονότι δεν είχα κάνει ποτέ κουνγκ φου μου φαινόταν πως είναι πολύ ιδιαίτερη μορφή πολεμικής τέχνης.» Και πράγματι, η εγγενής γλυκύτητα και καλοσύνη του Τζακ Μπλακ ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσαν οι δημιουργοί για τον Πο.

Ο σοφός δάσκαλος Σίφου, ο πλέον σύνθετος και συναισθηματικός χαρακτήρας της ταινίας, δεν είναι άλλος από το βραβευμένο δις με Όσκαρ Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος ακολούθησε πειθήνια τους δύο σκηνοθέτες, μολονότι του δόθηκε πλήρης ελευθερία κινήσεων, καθώς μαγεύτηκε από την όλη διαδικασία της ηχογράφησης και ερμηνείας που ακολουθείται σε τέτοιες ταινίες. Επισημαίνει ο ηθοποιός «Μου άρεσε το γεγονός πως ήταν ομαδικός ο τρόπος προσέγγισης του χαρακτήρα του Σίφου. Και το κυριότερο, θα έβαζαν μια κάμερα και θα κατέγραφαν τις χειρονομίες και τις εκφράσεις μου και θα κατασκεύαζαν το χαρακτήρα βάζοντάς του και δικά μου στοιχεία. Αυτό το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.»

Η ιδιοτυπία της ηχογράφησης σε αυτήν την ταινία είναι πως ο Τζακ Μπλακ και ο Ντάστιν Χόφμαν ηχογραφούσαν μαζί-πράγμα σπάνιο- με αποτέλεσμα η μεταξύ τους αλληλεπίδραση να είναι απολύτως αυθόρμητη και αυτό να αποτυπώνεται και στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι Υπέροχοι Πέντε δεν είναι άλλοι από τους: Αντζελίνα Τζολί, Τζάκι Τσαν, Λούσι Λιού, Σεθ Ρόγκεν, Ντέιβιντ Κρος και καθένας τους αντιπροσωπεύει και ένα στυλ κουνγκ φου. Ειδικότερα, το στυλ της Τίγρης είναι άμεσο, πολύ δυναμικό και επιθετικό και ποια άλλη θα ήταν ιδανικότερη για να το αποδώσει από την Αντζελίνα Τζολί; Μάλιστα ο ρόλος αυτός ήταν εκείνος που εξαρχής λάτρεψε και η ίδια η ηθοποιός. Σημειώνει «Όταν είδα όλους τους χαρακτήρες και δεν ήξερα ποιος θα είμαι εγώ, ενδόμυχα ήθελα να είμαι η Τίγρης. Είναι ο χαρακτήρας που όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε. Αν ήμουν τόσο δυνατή και ευθύς όσο εκείνη θα ήταν καταπληκτικό. Έχω ένα τεράστιο tattoo στην πλάτη που απεικονίζει μια τίγρη και τα παιδιά μου πάντοτε το κοιτάζουν και γι’αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα να είμαι η τίγρης. Όταν είδα και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, με γοήτευσαν όλοι. Και μάλιστα πίστευα πως η τίγρης θα είναι αγόρι και πιθανότατα ο Τζάκι Τσαν… Κι όταν μου είπαν πως είμαι εγώ…έμεινα!» Πάντως και η Τζολί έχει προϋπηρεσία στο είδος, καθώς είχε δανείσει τη φωνή της, όπως και ο Τζακ Μπλακ, στο animation Shark Tale. Όσο για το στυλ του πιθήκου; Παιγνιώδες, απρόβλεπτο και πολύ αποτελεσματικό, όπως άλλωστε και του Τζάκι Τσαν που τον ενσαρκώνει. «Μοιάζει να με έχουν αντιγράψει ευθέως» σχολιάζει περιπαικτικά ο ηθοποιός και συνεχίζει «Όλα αυτά τα χρόνια τρελαινόμουν για την κωμωδία. Τη χρησιμοποιώ παράλληλα με το κουνγκ φου. Πιστεύω πως αυτό μου ταιριάζει. Κι όλα αυτά τα χρόνια όπως πηδάω από εδώ κι από εκεί και χτυπιέμαι, είμαι όντως σαν πίθηκος. Νομίζω πως οι δημιουργοί είχαν μελετήσει τις κινήσεις μου, τους χαρακτήρες που έχω υποδυθεί, τα πάντα. Ο πίθηκος μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψει και να αιφνιδιάσει τον εχθρό του.» Η οχιά πάλι, είναι ύπουλη και χτυπά εξ’ απήνης και πολύ βίαια. Το δύσκολο αυτό, «ακροβατικό» ρόλο ανέλαβε η Λούσι Λιού «Μου άρεσε τόσο η ιδέα ενός πλάσματος που δεν ξέρει τι κρύβει μέσα του… Ήταν πολύ συναρπαστικό να παίζεις σε αυτήν την ταινία. Κι όταν είδα τα σχέδια της οχιάς…είχε δύο λουλούδια στο κεφάλι οπότε, όπως καταλαβαίνετε…ενέδωσα πολύ εύκολα». Ο γερανός με τη σειρά του είναι περήφανος και χτυπά μεγαλοπρεπώς. Στο ρόλο, ο Ντέιβιντ Κρος. Τέλος το αλογάκι της Παναγίας (μάντις), μικροσκοπικό και πολύ πολύ γρήγορο και ακριβές, «καταντά» αόρατο. Κάτι που δεν θα έλεγες για το Σεθ Ρόγκεν τόσο από πλευράς εκτοπίσματος όσο και ταλέντου…

Και στο ρόλο του κακού… μια λευκή λεοπάρδαλη που ενσαρκώνει ο Ίαν Μακ Σέιν (που είχε δανείσει τη φωνή του και σε ήρωα του ΣΡΕΚ)! Αυτό που καθοδηγεί την λεοπάρδαλη είναι η πίστη της πως έχει ατιμαστεί και της έχουν στερήσει το αυτονόητο: τη δυνατότητα να είναι εκείνη ο Εκλεκτός Πολεμιστής. Έτσι, με κάθε της φράση, εκφερόμενη από τον Ίαν Μακ Σέιν, η λεοπάρδαλη κυριαρχεί στην οθόνη!

Για να μπορέσουν να αποτυπωθούν οι επικές διαστάσεις της ταινίας (μια μεγάλη ταινία, με δράση, πολύ γέλιο και συναίσθημα) που υιοθετούν οι ταινίες που έχουν ως θέμα το κουνγκ φου, επελέγη το cinemascope.

Το επιτελείο της ταινίας περιελάμβανε πλέον των 300 ατόμων που αγαπούν το κουνγκ φου, αλλά και τους ήρωες που μέρα με τη μέρα έπαιρναν σάρκα κι οστά! Γιατί ο Πο δεν είναι παρά ένα μικρό παιδί μεγάλων διαστάσεων που κυνηγά το όνειρό του και η Μοίρα το ανταμείβει.

TO KAΣΤ

ΤΖΑΚ ΜΠΛΑΚ

Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία Bob Roberts.
Με τη μικρή, αλλά χαρακτηριστική ερμηνεία του στην ταινία High Fidelity του Στίβεν Φρίαρς απέσπασε την προσοχή του κοινού.
Για την ερμηνεία του στην ταινία School of Rock προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα.
Είναι μέλος του συγκροτήματος Tenacious D.
Παλαιότερες ταινίες: Bob Roberts, Airborne, Dead Man Walking, Crossworlds, The Cable Guy, The Fan, Mars Attacks!, Bongwater, The Jackal, Johnny Skidmarks, Enemy of the State, High Fidelity, Saving Silverman, Shallow Hal, Οrange County, The School of Rock, Envy, King Kong, Nacho Libre, The Holiday, Margot at the Wedding, Be Kind Rewind.

ΑΝΤZΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ

Είναι κόρη του ηθοποιού Τζον Βόιτ.
Για την ερμηνεία της στην ταινία Girl, Interrupted κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα, ενώ έχει κερδίσει άλλες 2 Χρυσές Σφαίρες για συμμετοχή της σε τηλεταινίες (George Wallace, Gia).
Ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ταινία A Mighty Heart.
Από το 2001 είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως και προσφέρει πολύ σημαντική ηθική και οικονομική βοήθεια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Παλαιότερες ταινίες: Foxfire, Playing God, Playing by Heart, Pushing Tin, The Bone Collector, Girl, Interrupted, Gone in 60 Seconds, Lara Croft: Tomb Raider, Original Sin, Life or Something Like It, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, Beyond Borders, Taking Lives, Shark Tale, Sky Captain and the World of Tomorrow, The Fever, Alexander, Mr & Mrs Smith, The Good Shepherd, A Mighty Heart, Beowolf, Wanted.

ΝΤΑΣΤΙΝ ΧΟΦΜΑΝ

Γεννήθηκε το 1937 στο Λος Άντζελες.
Έχει 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ και το έχει κερδίσει 2 φορές (Kramer vs. Kramer, Rain Man).
Έκανε αίσθηση με την ερμηνεία του στην ταινία The Graduate.

Παλαιότερες ταινίες: The Graduate, Sunday Father, Midnight Cowboy, John and Mary, Straw Dogs, Papillon, Lenny, All the President’s Men, Marathon Man, Kramer vs. Kramer, Tootsie, Ishtar, Rainman, Dick Tracey. Hook, American Buffalo, Sleepers, Mad City, Wag the Dog, Sphere, Finding Neverland, Meet the Fockers, The Lost City, Perfume: The Story of a Murderer, Stranger than Fiction, Mr. Magorium’s Wonder Emporium.

ΤΖΑΚΙ ΤΣΑΝ

Γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 1954.
Σε ηλικία 7 ετών μπήκε σε Ακαδημία Θεάτρου όπου έμεινε για 10 χρόνια.
Έκανε αίσθηση το 1996 με την ταινία Rumble in the Bronx.

Παλαιότερες ταινίες: The Protector, Rush Hour, The Accidental Spy, Rush Hour 2, The Tuxedo, Shanghai Nights, The Medallion, Around the World in 80 Days, The Myth, Rush Hour 3, Τhe Forbidden Kingdom.

ΛΟΥΣΙ ΛΙΟΥ

Γεννήθηκε το 1968 στη Νέα Υόρκη.
Μιλάει 6 γλώσσες.
Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ταινία Jerry Maguire.
H καριέρα της εκτοξεύτηκε με την ταινία Charlie’s Angels.
Παλαιότερες ταινίες: Jerry Maguire, Flypaper, City of Industry, Guy, Love Kills, Payback, True Crime, Molly, Shanghai Noon, Charlie’s Angels, Hotel, Cypher, Chicago, Charlie Angel’s: Full Throttle, Kill Bill Vol 1, Rise, Watching the Detectives, The Year of Getting to Know Us.

ΣΕΘ ΡΟΓΚΕΝ

Ένας από τους πολλά υποσχόμενους κωμικούς ηθοποιούς, σεναριογράφους και παραγωγούς της νέας γενιάς.
Ξεκίνησε την καριέρα του στα 13 στο Βανκούβερ του Καναδά.
Πήρε μέρος σε 2 τηλεοπτικές κωμωδίες του Τζαντ Άπατοου (Freaks and Geeks και Undeclared).
Το 2005 συμμετείχε στην επιτυχία του Άπατοου The 40 Year Old Virgin.

Παλαιότερες ταινίες: Donnie Darko, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, The 40 Year Old Virgin, You, Me and Dupree, Shrek the Third, Knocked Up, Superbad, The Spiderwick Chronicles, Horton Hears a Who!.

ΙΑΝ ΜΑΚ ΣΕΪΝ

Γεννήθηκε το 1942.
Έχει παίξει σε πάνω από 30 ταινίες στη διάρκεια της 40χρονης καριέρας του.
Έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο σήριαλ Deadwood.
Προσεχώς θα τον δούμε στις ταινίες Case 39, Death Race, Coraline (φωνή) .

Παλαιότερες ταινίες: The Wild and the Willing, The Pleasure Girls, Battle of Britain, Tam Lin, Freelance, Villain, Ransom, Journey into Fear, Exposed, Sexy Beast, Bollywood Queen, Nemesis Game, Nine Lives, Scoop, We Are Marshall, Shrek the Third, Hot Rod, The Golden Compass.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ

Σκηνοθεσία/Προσαρμογή: Πέτρος Δαμουλής
Μετάφραση: Λένα Μαραβέα

Πο Χρήστος Θάνος
Σίφου Τάσος Μασμανίδης
Τίγρης Υρώ Λούπη
Τάι Λανγκ Γιάννης Στεφόπουλος
Γερανός Νέστωρ Κοψιδάς
Μάντις-Αλογάκι της Παναγίας Λεωνίδας Κακούρης
Οχιά Μαρία Ζερβού
Μαϊμού Γιώργος Παπαδόπουλος
Όγκγουεϊ Κώστας Δαρλάσης
Μπαμπάς του Πο Σπύρος Μπιμπίλας
Ζενγκ Στέλιος Καλαθάς
Ρινόκερος-Διαιτητής Μανώλης Γιούργος

Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Σταύρος Μαυρίδης, Πέτρος Δαμουλής, Μαριλού Κατσαφάδου, Αλέξανδρος Κοντογιάννης, Υρώ Μιχαλακάκου, Άγγελος Λιάγκος.