Η ταινία μιας μέλισσας

"Born to bee wild."Πρωτότυπος τίτλος: Bee Movie

4c8ad13d5e73d6068d0000c3

Έτος: 2007
Διάρκεια: 90 λεπτά
Βαθμολογία: 7 / 10
Χώρα: United States of America

Ο Μπάρι η μέλισσα, μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το κλασικό επάγγελμα κάθε μέλισσας: την παραγωγή μελιού. Ανήσυχο όμως πνεύμα, κατορθώνει να βγει έξω από την κυψέλη, στον κόσμο των ανθρώπων, όπου γνωρίζεται με μια ανθοπώλη, τη Βανέσα που του σώζει τη ζωή. Όταν ο Μπάρι, κάνοντας παρέα με τη Βανέσα, συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι κλέβουν το μέλι από τις μέλισσες που με τόσο κόπο το παρασκευάζουν, αποφασίζει να τους μηνύσει… Μέλισσες εναντίον ανθρώπων στα δικαστήρια για την τιμή… του μελιού! Έλα όμως που όλα έχουν το λόγο τους που συμβαίνουν…

 

Περισσότερα για την ταινία
 • Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρενέ Ζελβέγκερ δανείζει τη φωνή της σε ηρωίδα κινουμένων σχεδίων. Ποιος δεν θυμάται τη γλυκιά Άντζι στο Sharktale; Ο Σέινφελντ σχολιάζει «Η Ρενέ μπορεί να παίζει εξίσου καλά δραματικούς και κωμικούς ρόλους. Έχει μια μοναδική ικανότητα και απαράμιλλο ταλέντο. Την είχα γνωρίσει μια- δυο φορές και ήθελα πάρα πολύ να αναλάβει το ρόλο. Έχει μια εκπληκτική φωνή και αυτό είναι και το ζητούμενο σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Έχω δουλέψει με πολλούς ηθοποιούς όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η Ρενέ μοιάζει με βιολί που παίζει τα πάντα». Η Ζελβέγκερ λέει με τη σειρά της: «Οι μόνοι περιορισμοί σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων είναι η φαντασία των δημιουργών. Μπορείς να δοκιμάσεις άπειρες εναλλακτικές δίχως επιπτώσεις. Είναι πραγματικά εκπληκτικά οι δημιουργικές δυνατότητες. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός κατά την ηχογράφηση, αφού δεν αγχώνεσαι ούτε επειδή ο ήλιος δύει ούτε επειδή έχεις κάποιους και σε περιμένουν. Διαφέρει πολύ από την κανονική ταινία…»
 • Στη δημιουργική ομάδα της ταινίας συμμετέχει και ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ Έλληνας Animation Director, Νάσος Βακάλης που, μετά το επιτυχημένο OvertheHedge, συνεχίζει, με την ταινία αυτή, τη συνεργασία του με τη Dreamworks.
 • Η γέννηση της ταινίας οφείλεται στην έμπνευση και την επιμονή του Τζέφρι Κάτσενμπεργκ, ο οποίος, για πάνω από μια δεκαετία, προσπαθούσε να πείσει τον Τζέρι Σέινφελντ να συμμετέχει σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Εντούτοις, ο κωμικός, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, δεν είχε καν σκεφτεί την πρόταση μέχρι που έπεσε η ιδέα στο τραπέζι αναπάντεχα, ενώ έτρωγε με το Στίβεν Σπίλμπεργκ.
 • Οι μέλισσες πάντα γοήτευαν τον Σέινφελντ: «Βρίσκω την κυψέλη πολύ ενδιαφέρουσα. Βρίσκω την κοινωνική τους ιεραρχία πολύ ενδιαφέρουσα, όπως και την εργασία τους και τη γεωμετρία τους. Το μέλι είναι ένα εκπληκτικό προϊόν για ένα έντομο, σωστά; Οπότε, όταν προέκυψε [η πρόταση] ακούστηκε πολύ διασκεδαστική και πράγματι ήταν έτσι.»
 • Η όλη παραγωγή της ταινίας διήρκησε 4 χρόνια με τον Σέινφελντ να αναλαμβάνει εκτός από τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο και εκείνον του συγγραφέα και παραγωγού, συμμετέχοντας μάλιστα και στην ηχογράφηση των υπολοίπων ηθοποιών. Παραδέχεται η Ζελβέγκερ «Ο Τζέρι έχει εντρυφήσει στην κωμωδία και μπορεί να καταδείξει τη διαφορά μεταξύ του ενδιαφέροντος και του ξεκαρδιστικού: μια παύση, ένας τόνος, μια ανάσα… Και ενίοτε υπάρχει ανάγκη να κάνεις κάτι πιο μικρό ή πιο μεγάλο κι εκείνος το γνωρίζει. Είναι πολύ ακριβής. Γνωρίζει στο μυαλό του τι θέλει να βγάλει και μπορεί να επικοινωνήσει αυτό που επιθυμεί, κάτι το οποίο είναι πολύ σπάνιο. Ποτέ δεν πρότεινε κάτι που, όταν το δοκίμασα, δεν είχε νόημα… Στα κινούμενα σχέδια η εξέλιξη του χαρακτήρα γίνεται φράση – φράση
 • Ο Μάθιου Μπρόντερικ ήταν ενθουσιασμένος με την προοπτική να συνεργαστεί με έναν από τον πλέον κοντινό του φίλο και μάλιστα να ηχογραφεί ζωντανά δίπλα του. «Η ηχογράφηση της «Ταινίας μιας Μέλισσας» ήταν πολύ διαφορετική. Συνήθως απομονώνεσαι σε ένα γυάλινο χώρο με ανθρώπους που σου υποδεικνύουν διάφορα. Οπότε, ήταν υπέροχο να έχεις τον Τζέρι στον ίδιο χώρο μαζί σου. Διευκόλυνε την όλη διαδικασία. Δεν χρειαζόταν να πολυσκέφτομαι αυτά που έλεγα. Το αντιμετωπίζεις σαν να είναι μια κανονική σκηνή, με κάποιον άλλο άνθρωπο στον οποίο απευθύνεσαι, μολονότι καταλήγεις να έχεις ηχογραφήσει τουλάχιστον τέσσερις εναλλακτικές για μια φράση.» σχολιάζει ο ηθοποιός.
 • Ο Τζέρι Σέινφελντ αν και βρισκόταν στη Νέα Υόρκη ήταν παρών καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας χάρη στην τεχνολογία, η οποία εκμηδένιζε κάθε απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Καλιφόρνιας. Μέσα από κάμερα παρακολουθούσε και παρενέβαινε στην παραγωγή βήμα προς βήμα…
 • Προκειμένου να προκύψει η τελική μορφή της μέλισσας που πρωταγωνιστεί στην ταινία απαιτήθηκαν 800-900 σχέδια.

Ποιος είναι ποιος…

ΜΠΑΡΙ (TZEΡΙ ΣΑΪΝΦΙΛΝΤ)

Ο Μπάρι είναι μια μέλισσα που αδυνατεί να συμβιβαστεί με μια μονότονη ζωή μέσα στην κυψέλη. Τελειώνοντας το κολέγιο, αποφασίζει πως θέλει να κάνει κάτι παραπάνω στη ζωή του από το να φτιάχνει μέλι. Άλλωστε ποιος θα ήταν ικανοποιημένος με μια τέτοια δουλειά μια ζωή; Ξεκινά λοιπόν ένα ταξίδι για να ανακαλύψει τον εαυτό του και βρίσκεται έξω από την κυψέλη, στον κόσμο του ανθρώπων. Για τον ανήσυχο Μπάρι η ζωή δεν είναι μόνο να φτιάχνεις μέλι και πολλές φορές, κάθε μέλισσα οφείλει να ακολουθεί την ατομική της μοίρα!

ΒΑΝΕΣΑ (ΡΕΝΕ ΖΕΛΒΕΓΚΕΡ)

Ανθοπώλης της Νέας Υόρκης, η Βανέσα είναι μια μεγαλόκαρδη ιδεαλίστρια που λατρεύει τα λουλούδια. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ιδανικότερη παρέα για μια μέλισσα; Και αυτή η γλυκιά και καλόκαρδη ανθοπώλης συμπαραστέκεται στον μικροσκοπικό της φίλο όταν τα πράγματα αγριεύουν… και ιδίως όταν φτάνει η ώρα να σώσει τα λουλούδια του κόσμου.

ΑΝΤΑΜ (ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΡΟΝΤΕΡΙΚ)

Ο καλύτερος φίλος του Μπάρι στον οποίο εξομολογείται τα πάντα, είναι ο πιστός εργαζόμενος που κάθε εταιρεία θα ήθελε να έχει. Δεν δυσανασχετεί με τίποτα και είναι ικανοποιημένος να ακολουθεί πιστά το ωράριο και να εκτελεί πειθήνια την εργασία που οφείλει να εκτελεί κάθε μέλισσα-να παράγει μέλι. Άλλωστε 27 εκατομμύρια χρόνια γίνεται αυτό, οπότε κάποιος λόγος θα υπάρχει…

ΛΕΪΤΟΝ Τ. ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ (ΤΖΟΝ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ)

Ένας παντοδύναμος δικηγόρος που δεν έχει καμία ήττα στο ενεργητικό του… Οπότε, η προοπτική να ηττηθεί από μια μέλισσα είναι απλώς… αδιανόητη. Αλλά, για καλό και για κακό, χρησιμοποιεί κάθε βρώμικο μέσο για να αποδείξει πως ο Μπάρι είναι αναξιόπιστος και να ακυρώσει τη μήνυσή του.

O ΚΟΥΝΟΥΠΗΣ (ΚΡΙΣ ΡΟΚ)

Ο Μπάρι συνταξιδεύει για λίγο με αυτό το λαλίστατο κουνούπι στο παρ-μπρίζ ενός φορτηγού. Το κουνούπι βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Αλάσκα αναζητώντας το καλής ποιότητας αίμα των αλκών. Ένας μοναχικός τύπος που εκφράζεται πολύ έντονα και παραστατικά και λίγο προτού ξεκινήσει για το Βορρά για το μεγάλο κυνήγι, μοιράζεται τις ιδιότυπες απόψεις του για τη ζωή με τον Μπάρι.

ΚΕΝ (ΠΑΤΡΙΚ ΓΟΥΟΡΜΠΑΡΤΟΝ)

Ο Κεν είναι ο συμπαίκτης του τένις της Βανέσας, ο οποίος πολύ θα ήθελε να είναι και κάτι παραπάνω… Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να καταλάβει πως η Βανέσα και εκείνος είναι δύο διαμετρικά αντίθετοι κόσμοι.

ΜΑΡΤΙΝ & ΤΖΑΝΕΤ ΜΠΕΝΣΟΝ (ΜΠΑΡΙ ΛΕΒΙΝΣΟΝ & ΚΑΘΙ ΜΠΕΪΤΣ)

Ο Μάρτιν Μπένσον είναι ένας δια βίου αναμείχτης μελιού και, όπως είναι φυσικό, και εκείνος και η γυναίκα του, θέλουν διακαώς ο γιος τους να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Παρόλα αυτά δεν στέκονται εμπόδιο στο διαφορετικό δρόμο που αποφασίζει να ακολουθήσει ο γιος τους.

ΤΟ ΚΑΣΤ

Τζέρι Σέινφελντ
 • Γεννήθηκε το 1954 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
 • Έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα και Έμμυ για την ερμηνεία του στην ομώνυμη τηλεοπτική κωμική του σειρά.
 • Το 2003 έγραψε ένα μπεστ σέλερ παιδικό βιβλίο με τίτλο Halloween.

Παλαιότερες ταινίες: Pros & Cons, The Thing About My Folks.

Ρενέ Ζελβέγκερ
 • Το 2001 το περιοδικό People την κατέταξε στους 50 Πιο Όμορφους Ανθρώπους στον κόσμο.
 • Για την ερμηνεία της στην ταινία Cold Mountain κέρδισε Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια για το Χρυσό Αγαλματίδιο και για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ Chicago, καθώς και στην ταινία Bridget Jone’s Diary.
 • Έχει κερδίσει 3 Χρυσές Σφαίρες (Cold Mountain, Chicago, Nurse Betty).
 • Πρόκειται να τη δούμε προσεχώς στις ταινίες Case 39 και Leatherheads.

Παλαιότερες ταινίες: My Boyfriend’s Back, Dazed and Confused, Reality Bites, 8 Seconds, The Low Life, The Whole Wide World, Jerry Maguire, A Price Above Rubies, One True Thing, The Bachelor, Nurse Betty, Me, Myself & Irene, Bridget Jone’ s Diary, White Oleander, Chicago, Down with Love, Cold Mountain, Bridget Jones: The Edge of Reason, Cinderella Man, Miss Potter.

Μάθιου Μπρόντερικ
 • Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία MaxDuganReturns μαζί με τον Κίφερ Σάδερλαντ.
 • Έχει κερδίσει 2 βραβεία Τόνι (Brighton Beach Memoirs, How to Succeed in Business Without Really Trying)
 • Ήταν παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας Infinity.

Παλαιότερες ταινίες: Max Dugan Returns, Wargames, Ladyhawke, 1918, On Valentine’s Day, Project X, She’s Having a Baby, Family Business, Glory, The Freshman, The Night We Never Met, Mrs. Parker and the Vicious Circle, The Road to Wellville, The Cable Guy, Infinity, Addicted to Love, Godzilla, Election, The Stepford Wives, The Producers.

Τζον Γκούντμαν
 • Έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα και επτά υποψηφιότητες για Έμι για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική σειρά Roseanne, με την οποία και έγινε γνωστός.
 • Έχει συνεργαστεί σε αρκετές ταινίες των αδερφών Κοέν: RaisingArizona, BartonFink,TheBigLebowski, OBrotherWhereArtThou?.

Παλαιότερες ταινίες: Cars(φωνή), Beyond the Sea, Home of Phobia, Dirty Deeds, Monsters Inc, O Brother Where Art Thou?, Bringing Out The Dead, The Big Lebowski, Blues Brothers 2000, Fallen, The Flintstones, Barton Fink, King Ralph, Arachnophobia, Sea of Love, The Wrong Guys, Raising Arizona, Sweet Dreams.

Κρις Ροκ
 • Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία Beverly Hills Cop II.
 • Τον ανακάλυψε ο Έντι Μέρφι.
 • Ήταν ο οικοδεσπότης στην 77η Απονομή Βραβείων Όσκαρ.

Παλαιότερες ταινίες: Beverly Hills Cop II, New Jack City, Boomerang, The Immortals,Panther, Beverly Hills Ninja, Dr. Dolittle, Lethal Weapon 4, Dogma, Nurse Betty, Down to Earth, Artificial Intelligence: Al, Bad Company, Head of State, Paparazzi, The Longest Yard.

Κάθι Μπέιτς
 • Για την ερμηνεία της ως Άννι Γουίλκις στην ταινία Misery κέρδισε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, ενώ έχει προταθεί για Όσκαρ β’ ρόλου για τις ταινίες About Schmidt και Primary Colors.
 • Έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα γιατις ταινίες About Schmidt, Annie, Primary Colors, Fried Green Tomatoes και κέρδισε τη διάκριση για την ταινία The Late Shift.
 • Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο έγινε με την ταινία Talking With, ενώ έχει σκηνοθετήσει και πέντε επεισόδια της γνωστής σειράς Six Feet Under.

Παλαιότερες ταινίες: Straight Time, Two of a Kind, The Morning After, Summer Heat, Signs of Life, High Stakes, Men Don’t Leave, Dick Tracey, White Palace, Misery, Fried Green Tomatoes, Shadows and Fogs, Prelude to a Kiss, Used People, A Home of Our Own, Diabolique, The War at Home, Titanic, Love Liza, About Schmidt, Unconditional Love, Failure to Launch, Relative Strangers.