(Γ)λυκάκια

"A Pawsome 3D Adventure"Πρωτότυπος τίτλος: Alpha and Omega

4d1c04d97b9aa17a8f00008f

Έτος: 2010
Διάρκεια: 88 λεπτά
Βαθμολογία: 7.6 / 10
Χώρα: United States of America

Κόστος: 20000000

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ταξιδιού με το αυτοκίνητο; Το οτο-στοπ, οι καφετέριες των φορτηγατζήδων, οι θυμωμένες αρκούδες, οι αγκαθωτοί σκαντζόχοιροι και μια χήνα με μανία για το γκολφ και μια πάπια που της κουβαλάει τα μπαστούνια! Η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ είναι δυο λύκοι που προσπαθούν να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους – οι δασοφύλακες τους παγίδευσαν και τους μετέφεραν στην άλλη άκρη της χώρας. Ο Χάμφρεϊ είναι λύκος Ωμέγα, η μέρα του στρέφεται γύρω από τις εύστροφες ατάκες, τις μαγκιές με την παρέα του και τους αγώνες σε ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους αργόσχολους σκίουρους. Η Κέτι είναι λύκος Αλφα: το καθήκον, η πειθαρχία και οι κινήσεις που έχει μάθει από τη Λάρα Κροφτ είναι η κινητήρια δύναμή της. Το μότο του Χάμφρεϊ, «το γέλιο είναι ζωή». Το μότο της Κέιτ, «εγώ είμαι τ’ αφεντικό». Οσο τα δύο λυκάκια διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, πίσω στην αγέλη τους δυο αντίπαλες λυκο-συμμορίες είναι στα πρόθυρα μεγάλης σύγκρουσης. Μόνο η Κέιτ κι ο Χάμφρεϊ μπορούν να επαναφέρουν την ειρήνη. Αλλά πρώτα θα πρέπει να μάθουν να ζουν ο ένας με τον άλλον.

 

Τα (Γ)Λυκάκια δίνουν… εξηγήσεις!

Αν και ανήκουν στην ίδια αγέλη λύκων, η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ δε θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο! Η Κέιτ είναι λύκος Αλφα, μια δυνατή, ηγετική προσωπικότητα, υπεύθυνη για την ανεύρεση τροφής για το κοπάδι της. Ο Χάμφρεϊ, από την άλλη, είναι ένας λύκος Ωμέγα που όλα τα ρίχνει στην πλάκα. Η δουλειά του είναι να διασκεδάζει την παρέα. Ετσι, όταν ο Χάμφρεϊ και η Κέιτ πέφτουν θύματα απαγωγής, εγκαταλείπονται στο Αϊνταχο κι αναγκάζονται να κάνουν μαζί το επικίνδυνο ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι τους, το τελευταίο πράγμα που περιμένει η Κέιτ είναι ότι ο Χάμφρεϊ θα της φανεί χρήσιμος σύντροφος. Κι όμως, τα δύο… γλυκάκια θα ζήσουν μαζί την περιπέτεια μιας ζωής, σ’ ένα ταξίδι που θα τους αλλάξει με τρόπους που ούτε καν φαντάζονται!

Ο δημιουργός του «Open Season / Οι Ηρωες του Δάσους» και μόνιμος κάτοικος του Αϊνταχο, Στιβ Μουρ, εμπνεύστηκε μια ιστορία με ήρωες λύκους διαβάζοντας ένα σχετικό άρθρο: «Κρατικοί φορείς παγίδευαν λύκους στον Καναδά και τους απελευθέρωναν στο Αϊνταχο, ώστε να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν αγέλες εκεί. Κι άρχισα ν’ αναρωτιέμαι, τι θα συμβεί αν πραγματικά τα θαλασσώσουν;

Αν αιχμαλωτίσουν ένα υποτιθέμενο ζευγάρι λύκων κι εκείνοι πραγματικά μισιούνται; Σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Κάθριν Χέπμπορν στη ‘Βασίλισσα της Αφρικής’, δύο χαρακτήρες διαμετρικά αντίθετοι, αναγκασμένοι να φτιάξουν μια ζωή μαζί…»

«Η Κέιτ βλέπει τον Χάμφρεϊ σαν έναν υποδεέστερο γελωτοποιό,» εξηγεί ο συν-δημιουργός Αντονι Μπελ. «Ο Χάμφρεϊ είναι περήφανος για το ρόλο του να διασκεδάζει την αγέλη. Η Κέιτ, αντίθετα, προορίζεται για μεγαλύτερα πράγματα, για μελλοντικός αρχηγός της ομάδας.»
Παρά τις διαφορές τους, η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ συνεργάζονται για να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που τους επιφυλάσσει η μοίρα στο γεμάτο απίστευτη δράση ταξίδι τους! Μια μεγάλη περιπέτεια τους φέρνει πιο κοντά και τους δίνει το κουράγιο ν’ ανατρέψουν τους νόμους της αγέλης που απαγορεύουν να παντρεύονται οι λύκοι Αλφα με τους Ωμέγα.

«Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο, με τράβηξαν αμέσως τα θέματα της οικογένειας και της ανατροπής των κανόνων,» λέει ο συν-σκηνοθέτης Μπεν Γκλακ. «Βρήκα ότι το σενάριο ήταν ιδιαίτερα πνευματώδες και σύνθετο για ταινία κινουμένων σχεδίων. Επιπλέον, το σενάριο ήταν συναισθηματικό, συγκινητικό, αλλά και ξεκαρδιστικό.»

«Θέλαμε η ταινία ν’ απευθύνεται σε όλα τα είδη κοινού, σε ολόκληρη την οικογένεια και το σενάριο εμπεριείχε όλα τα σωστά συστατικά γι’ αυτό,» εξηγεί ο παραγωγός Κεν Κατσουμότο. «Τα μικρά παιδιά αγαπούν τον κόσμο των ζώων, τ’ αγόρια ενθουσιάζονται με την περιπέτεια και τη σωματική κωμωδία, στα κορίτσια αρέσουν οι δυναμικές γυναικείες προσωπικότητες και το συναίσθημα και οι ενήλικες ενδιαφέρονται για τις οικογενειακές σχέσεις και τη σύνθετη ιστορία. Η ταινία αγγίζει κάθε πτυχή που απαιτείται για μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία για όλη την οικογένεια.»

Τα «(Γ)Λυκάκια» σηματοδοτούν την πρώτη φορά που μια τρισδιάστατη κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια διανομή ολοκληρώνεται σε μια εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ινδία και αντιπροσωπεία στο Λος Αντζελες, την εταιρεία Crest Animation Productions. Ενώ οι περισσότερες ταινίες animation κατασκευάζονται από διάσπαρτες εταιρείες σ’ όλον τον κόσμο, η Crest εκτέλεσε την παραγωγή εξολοκλήρου από τα δύο της γραφεία, στην Ινδία και το Λος Αντζελες, με τις δύο ομάδες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μέσω video και τηλεφωνικών συσκέψεων.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων που προσπαθούν ν’ αναπαραγάγουν ρεαλιστικές μορφές, ο Γκλακ και ο Μπελ επεδίωξαν μια αισθητική που να παραπέμπει περισσότερο στη ζωγραφική. «Αναζητήσαμε ένα στυλ που το κοινό να μην έχει ξαναδεί, ώστε οι θεατές να αισθάνονται ότι παρακολουθούν έναν κινούμενο καμβά,» εξηγεί ο Μπελ. «Επιπλέον δημιουργήσαμε πολλούς λύκους – ήρωες που ο καθένας μοιάζει μοναδικός. Πλάσαμε έναν κόσμο που, βλέποντάς τον, ελπίζουμε ότι το κοινό θα σκεφτεί, ‘Είναι απίστευτα όμορφος – θα ήθελα να μπορέσω να ζήσω εκεί!’».